Sonja Vidošević Ljubić

Protetika - protegnite osmijeh od uha do uha

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom zubi koji su oštećeni ili izgubljeni.
Postoji nekoliko vrsta protetskih nadomjestaka:

Implantat - dugovječna zamjena

Implantat je titanski vijak koji služi kao nadoknada za izgubljeni zub. Ugrađuje u čeljust i srasta s njom te ga organizam prihvaća kao svojeg člana. Na implantat se potom stavlja krunica. Stoga ćete imati potpuno prirodan osjećaj kao i s vlastitim zubima.

Za razliku od zubnog mosta gdje je potrebno izbrusiti dva susjedna zuba koji služe kao nosači mosta, zubni implantat se ugrađuje bez brušenja ostalih, zdravih zuba. Idealan kandidat za ugradnju zubnih implantata je osoba kojoj nedostaje jedan ili više zuba, ali i osobe koje imaju potpuni nedostatak zuba.

Koje su prednosti implantata?

Krunice - okrunite se prirodnim osmijehom

Zubna krunica je protetski nadomjestak koji imitira oblik, veličinu i boju gornjeg dijela zuba – krunu. Krunica ili navlaka stavlja se preko implantata ili ostatka zuba koji je prethodno pripremljen za prihvat krunice. Postoji mnogo materijala za izradu krunice, ali najčešće je riječ o kombinaciji metala i keramike. Na pregledu u razgovoru s doktoricom će se odlučiti koje rješenje je najbolje za Vas.

Protetika

Svaku zubnu krunicu pažljivo izrađuje naš dentalni tehničar Ivan u dentalnom laboratoriju. Krunica se radi po mjeri zuba te će mu savršeno odgovarati tako da nitko osim Vas (i Vašeg stomatologa) neće znati da ju imate.

Kada se postavljaju zubne krunice?

Mostovi - premostite zubne probleme

Zubni most je nadomjestak koji se koristi za popunjavanje praznog prostora između zubi. Zubni most sastoji se od minimalno tri zubne krunice, a postavlja se na prirodne zube ili na implantate koji služe kao nosači mosta.

Koji se materijali koriste za izradu zubnog mosta?

Uz dobru oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu produžit ćete vijek trajanja zubnog mosta

Koje su prednosti zubnog mosta?

Ljuskice - jer osmijeh je najbolja šminka

Zubna ljuskica je protetski nadomjestak izrađen od izrazito tanke keramike, a lijepi se na prednju plohu zuba. Ljuskice služe za izmjenu oblika, veličine ili boje zuba. Također se koriste za popunjavanje razmaka između zuba. Svaku ljuskicu po Vašoj mjeri izrađuje naš dentalni tehničar Ivan u dentalnom laboratoriju. 

Koji su preduvjeti za ugradnju ljuskica?